lauantai 3. maaliskuuta 2018

Focaccia

  • Focaccia on aidoimmillaan italialaistyyppinen, ohuehko lättänä leipä.
  • Sen pinnalle on pirskotettu maustettua oliiviöljyä ja päälle painettu oliiveja, sipulia ja tuoreyrttejä.
  • Tässä focacciasta on tehty helposti valmistettava iso leipä isoon uunivuokaan, jolloin taikina on helppo jättää löysähköksi ja näin saadaan kuohkea leipä.
1 iso, melko paksu Focaccia-leipä
½pkttuorehiivaa (25 g)
dlvettä
3rkloliiviöljyä
tlsuolaa
1rklhunajaa tai sokeria
5dlMyllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauhoja
n. 2dlMyllyn Paras Durumvehnäjauhoja
Pinnalle:
4rkloliiviöljyä
2
valkosipulinkynttä murskattuna
1rkltuoretta yrttiä, esim. basilikaa tai persiljaa silputtuna
1tlmustapippuria
1rklsitruunamehua
-----------------------------------------------------------------
1
(puna)sipuli suikaleina
1-2tlsormisuolaa

Valmistusohje

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon oliiviöljy, suola ja hunaja. Lisää jauhoja vähitellen vaivaten, jätä taikina löysähköksi. Anna sen kohota peitettynä puolisen tuntia.
Kaada ja levitä taikina oliiviöljyllä voidellulle leivinpaperille, isoon reunalliseen uunin kestävään vuokaan tai uunipellille n. 25 x 30 cm kokoon. Peitä liinalla ja anna kohota vielä puolisen tuntia.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Sekoita täytteen ainekset paitsi sipuli ja suola.  Paina kuoppia kohonneeseen leipään jauhotetulla sormella. Voitele leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sipulisuikaleet tai -renkaat ja sormisuolaa.
Paista leipää noin 10–15 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen. Voitele heti oliiviöljyllä, niin leipä saa hyvän pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti. Focaccia on parhaimmillaan tuoreena ja lämpimänä.
VINKKI: Lisämakua saat feta-juustopaloista ja/tai kirsikkatomaateista. Painele ne kohonneeseen leipään ennen uuniin laittoa.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

********************************************************************************
Sikke Sumarin focaccia

 FOCACCIA

3 dl huoneenlämpöistä vettä

25 g tuorehiivaa

2 tl sokeria

400 g durumvehnäjauhoja

reilu rkl hyvää oliiviöljyä

1 tl suolaa

3 rosmariinin oksaa



Sekoita veteen hiiva ja sokeri ja lisää jauhot ja oliiviöljy. Sekoita hyvin, mutta älä vaivaa. Anna nousta ainakin tunti ja lisää suola lopuksi.

Levitä taikina vuokaan (liian pieni satsi uunipellille) ja kohota vielä hetki. (kohotin vartin, että näin taikinan nousseen)

Painele sormilla reikiä hyvin kohonneeseen taikinaan (johon oliiviöljy löytää mukavasti tiensä) ja mausta suolalla ja rosmariinin lehdillä.

Paista uunissa 220°C noin 15 minuuttia (sain paistaa pitempään) tai kunnes pinta on kauniin kullan ruskea.

Vala paistuneen leivän päälle vielä oliiviöljyä (tätä ei mainittu alkuperäisessä reseptissä) ja ripottele päälle sormisuolaa.


Siken focaccian kauniit kuvat, kuten myös resepti, löytyy osoitteesta https://www.is.fi/ruokala/ajankohtaista/art-2000000956552.html


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.