Ohjeet, joiden lähde on tullut vuosien varrella epämääräiseksi, saattavat sisältää virheitä.
Ranskanleipä (n. 675g)
Ohjelma: Basic (3h)
Paistoaste: Dark
Ainekset:
3 dl vettä
0,5 dl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
6,5 dl erikoiskarkeita vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Ensin neste ja muut kosteat aineet. Mausteet. Jauhot. Mittaa jauhojen pinnalle kuivahiiva (tai tuorehiiva murennettuna), tee hiivalle sormella pieni syvennys jauhokeon pinnalle. Käynnistä tai ajasta kone.
![]() |
Valmis ranskanleipä vuuassaan jäähtymässä. Irtoaa vaivaimesta hetken jäähdyttelyn jälkeen helpommin. |
Itselläni on ollut tapana maustaa tämä perusranskis tuoreella puristetulla valkosipulilla, 1-2 kynttä. Joskus ropsautan lisäksi vielä pitsamaustetta. Ja myös noin ruokalusikallinen siirappia, mieluusti leipäsiirappia, tulee löräytettyä joukkoon, koostumusta parantamaan.
![]() |
Tämä ranskis on maustettu valkosipulilla ja pitsamausteella. |
(Lähde: OBH Nordican leipäkonevihko)
Pitsan makuinen juustoleipä (n. 675g)
(Ohje ei sovi ajastettavaksi)
Ohjelma: Basic
Paistoaste: Dark
Ainekset:
3 dl vettä
2 rkl öljyä
2 tl sokeria
1 tl suolaa
(1-2 puristettua valkosipulin kynttä)
1 rkl pitsamaustetta (tai 2 tl timjamia)
2 dl juustoraastetta
6,5 dl erikoisvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Mittaa jauhojen pinnalle kuivahiiva (tai tuorehiiva murennettuna),
tee hiivalle sormella pieni syvennys jauhokeon pinnalle. Käynnistä kone.
(Lähde: OBH Nordican leipäkonevihko)
Mummin piimäleipä (n.675g)
Ohjelma: Basic
Paistoaste: Medium
Ainekset:
3 dl piimää
2 rkl öljyä
0,5 dl siirappia
1 tl suolaa
1 rkl fenkolia rouhittuna
1 tl pomeranssinkuorta
1 dl ruisjauhoja
5 dl erikoiskarkea vehnäjauho
2 tl kuivahiivaa
Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Ensin neste ja muut kosteat aineet. Mittaa jauhojen pinnalle kuivahiiva (tai tuorehiiva murennettuna), tee hiivalle sormella pieni syvennys jauhokeon pinnalle. Käynnistä tai ajasta kone.
(Lähde: OBH Nordican leipäkonevihko)
Mausteinen rusinaleipä (n. 675g)
(ei sovi ajastettavaksi)
Ohjelma: Basic
Paistoaste: Medium
Ainekset:
3 dl piimää
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
1 tl suolaa
1 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kardemummaa
5,5 dl erikoiskarkeita vehnäjauhoja
1,5 dl vehnäleseitä
2 tl kuivahiivaa (tai 15g tuorehiivaa murennettuna)
1,5 dl rusinoita
Mittaa aineet paistovuokaan ohjeessa luetellussa järjestyksessä.
Ensin neste ja muut kosteat aineet. Sitten kuivat aineet. Mittaa jauhojen
pinnalle kuivahiiva (tai tuorehiiva murennettuna), tee hiivalle sormella
pieni syvennys jauhokeon pinnalle. Käynnistä kone.
Kun kone on sekoittanut taikinaa noin 25 minuuttia, kuuluu merkkiääni, jolloin lisää rusinat.
(Lähde: OBH Nordican leipäkonevihko)
2,5 dl maitoa
25 g pehmeää margariinia
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Kaada ainekset leipävuokaan ja valitseohjelma vetebröd (1h 50 min). Paistoaste vaalea/ljus.
(Lähde: Nordica Home Baker - leipäkonevihko)
(Lähde: OBH Nordican leipäkonevihko)
2,5 dl vettä
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
100 g omenaraastetta
noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Ohjelmaksi perusleivän ohjelma.
Lähde ei selvillä, toden näköisesti löytynyt netin ihmeellisestä maailmasta.
Googlailin joululeipäohjeita ja löysinkin useammankin, joista kokosin 2 mieleisintäni.
Jokainen voi muokata perusohjeesta mieleisekseen ohjeen, koska leipäkoneillessa on yleensä perussääntönä aineiden lisäys (yleensä neste, öljy, siirappi, mausteet, jauhot, leseet ja keon päälle koloseensa kuivahiiva) ja vain taivas on rajana miten leipänsä tekee.
PS. https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/ravintoainemaarissa-hurjia-eroja-tama-vilja-on-todellinen-proteiinipommi/6744646#gs.eqttjjc
"Proteiinin ja kuidun määrä eri täysjyväjauhoissa
Kanelileipä
2,5 dl maitoa
25 g pehmeää margariinia
0,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kanelia
6 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Kaada ainekset leipävuokaan ja valitseohjelma vetebröd (1h 50 min). Paistoaste vaalea/ljus.
(Lähde: Nordica Home Baker - leipäkonevihko)
Pähkinäleipä
Ohje ei sovi ajastettavaksi!
Ohjelma: Basic
Paistoaste: Dark
3 dl vettä
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
3/4 -1 tl suolaa
5 dl sämpyläjauhoja
1,5 dl leivontakarkeita erikoisvehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa (tai 15g tuorehiivaa)
1 dl suola- tai hasselpähkinöitä
Mittaa aineet paistovuokaa (ei pähkinöitä) ohjeessa luetellussa järjestyksessä. Mittaa jauhojen pinnalle kuivahiiva tai tuorehiiva murennettuna. Käynnistä kone, basic-ohjelma ja dark-paistoaste. Kun kone sekoittanut (koneesta ja mallista riippuen) noin 25 min. kuuluu merkkiääni, jolloin lisää paistovuokaan kokonaiset pähkinät.
Vinkki: Voit maustaa leivän kanelilla (0,5 tl) tai inkiväärillä (0,5 tl) tai kardemummalla (0,5 tl).
(Lähde: OBH Nordican leipäkonevihko)
![]() | |||
Pähkinäleipä. |
![]() |
Pähkinäleipä sivu ja pohja. |
Omenahiivaleipä
2,5 dl vettä
1 rkl öljyä
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
100 g omenaraastetta
noin 8 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
Ohjelmaksi perusleivän ohjelma.
Appelsiinileipä
3 dl appelsiinimehua
2 dl grahamjauhoja
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 tl anista
2 rkl hunajaa
30 g voisulaa
2 tl kuivahiivaa
Normaaliohjelma.
Lähde ei selvillä, ehkä netistä löytynyt. Googlailin joululeipäohjeita ja löysinkin useammankin, joista kokosin 2 mieleisintäni.
Jokainen voi muokata perusohjeesta mieleisekseen ohjeen, koska leipäkoneillessa on yleensä perussääntönä aineiden lisäys (yleensä neste, öljy, siirappi, mausteet, jauhot, leseet ja keon päälle koloseensa kuivahiiva) ja vain taivas on rajana miten leipänsä tekee.
Joululeipä 1
2,5 dl piimää
2 rkl öljyä
0,5 dl siirappia
2 tl hienonnettua fenkolia
1 tl hienonnettua pomeranssia
1 tl suolaa
1 dl ruissihtijauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
Itse tein leivän kolmen tunnin perusohjelmalla ja onnistui hyvin.
Joululeipä 2
2,5 dl piimää
2 rkl öljyä
0,5 dl siirappia
1 tl suolaa
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 tl pomeranssia
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
PS. https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/ravintoainemaarissa-hurjia-eroja-tama-vilja-on-todellinen-proteiinipommi/6744646#gs.eqttjjc
"Proteiinin ja kuidun määrä eri täysjyväjauhoissa
- Täysjyväohra: 9 % proteiinia, 11 % kuitua
- Täysjyväruisjauho: 9 % proteiinia, 18 % kuitua
- Täysjyvävehnä: 13% proteiinia, 12 % kuitua
- Täysjyväkaura: 14 % proteiinia, 11 % kuitua
– Kauraleipä on vaaleiden leipien kuningatar, mutta ruis on kuitukunkku, Lyly toteaa."
Oliivileipä leipäkoneella
3 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl basilikaa
1 rkl oreganoa
sokeria (laittaisin rkl:n tai korvaisin sen rkl:lla tai kahdella rkl:lla leipäsiirappia)
1,5 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa
1 dl mustia oliiveja pienemmäksi pilkottuna - lisätään alustusvaiheen jälkeen
(itse lisäisin alustusvaiheessa vielä oliiviöljyä tai flora culinessea mukaan)
Ohjelmasta ei tietoa, kokeilemalla selviää - jos ei käyttöohjeista löydy sopivaa ohjelmaa suoraan)
************************************************************************************Mantelipulla leipäkoneella
2½ dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
1 dl sokeria
1 muna
75 g pehmeää (laktoositonta) voita tai margariinia
n.8 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl kardemummaa
½-1 tl suolaa
2½ tl kuivahivaa (tai ½ pkt tuorehiivaa)
1 dl sokeria
1 muna
75 g pehmeää (laktoositonta) voita tai margariinia
n.8 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelirouhetta
2 tl kardemummaa
½-1 tl suolaa
2½ tl kuivahivaa (tai ½ pkt tuorehiivaa)
Mittaa
aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan
tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin,
jos ohjelmoit leivonnan heti käynnistyväksi.
Valitse normaali perusleivän tai pullan ohjelma ja ohjelmoi tai käynnistä leipäkone.
***********************************************************************************
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.