Muu

Netin ihmeellisestä maailmasta jutskia ;)

Sisäreisien hankautumisiin:
1. Muotoilevat pitkälahkeiset alushousut - bermudamalliset alushoust ja hätätapauksessa voi leikata pitkistä kalsareista puntit polven yläpuolelta.
2. Pyöräilyshortsit
3. Reisien hiertymäsuojat
Nimenomaan reisien hiertymisen estämiseen tarkoitetut suojat ovat monen mieleen.
4. Roll-on-deudorantti tai antiperspirantti - löytyy suihkutettavanakin versiona.
5. Kostetutta imevä jauhe: Talkki imee kosteutta iholta ja hillitsee hikoilua. Ennen talkin lisäämistä reidet kannattaa sivellä kosteusvoiteella tai vaseliinilla. Jos ihosi on herkkä, valitse ehdottomasti hajusteeton vaihtoehto. Myös peruna- ja maissijauho toimivat iholla samaan tapaan kuin talkki.
6. Kosteusvoide, vaseliini tai öljy: Jos reisien iho on hyvin kosteutettu, se ei hierry yhtä helposti hikoillessaan. Kosteuttamiseen voi käyttää ihan tavallista kosteusvoidetta, vaseliinia tai esimerkiksi kookosöljyä, jos sen tuoksu sopii omaan nenään.
7. Silikonipohjainen liukuvoide
8. Jalkojen hiertymien estämiseen tarkoitetut aineet: Kenkien hiertymiä estämään tarkoitettu rakonestopuikko tepsii myös reisien hankaukseen.
Myös silkkisukkasuihke on tarkoitettu estämään kenkien aiheuttamia hiertymiä. Iholle suihkutettava aine suojaa ihoa kitkalta näkymättömän kalvon avulla.


(Leivän pakastus, siivousniksit, perunoista, liivatteen käyttö, mausteista...Lopussa luovia jutskia)

Pakasta leipä näin:
1. Leikkaa tuore leipä valmiiksi viipaleiksi 24 tunnin kuluessa. Älä päästä leipää kuivahtamaan ennen pakastamista! 
2. Asettele tarjottimen, leikkuulaudan tai uunipellin päälle leivinpaperia ja lado leipäviipaleet leivinpaperin päälle. Laita sitten leipäviipaleet pakastimeen ja anna viipaleiden jäätyä kokonaan. Leivinpaperi estää tuoreen, kostean leivän jäätymisen alustaansa kiinni.
3. Kun leipäviipaleet ovat jäässä, pussita viipaleet ilmatiiviisti esimerkiksi minigrip-pusseihin. 
4. Kun seuraavan kerran kaipaat tuoretta leipää, ota leipäviipaleet sulamaan pakastimesta huoneenlämpöön. Voit myös paahtaa jäiset leipäviipaleet. Kun tuoreen leivän pakastaa tällä tavalla, leipä säilyttää 95-prosenttisesti tuoreutensa. Tällä tavoin säilöttynä leipä säilyy pakastimessa hyvänä vähintään puoli vuotta.
Lähde: Popsugar​​​​​​​
https://www.mtv.fi/teemasivut/leivontanurkka/ajankohtaista/artikkeli/niksi-joka-taytyy-tietaa-nain-leipa-sailyy-tuoreena-jopa-puoli-vuotta/6716848#gs.TSLLtKI

Siivousniksejä:
Mikroaaltouunista saa hajut pois sekoittamalla astiassa kupilliseen vettä kaksi ruokalusikkaa soodaa ja kuumentamalla hetken.
Uuninpuhdistustahna: 2 rkl ruokasoodaa + 2 rkl suolaa + 2 rkl kuumaa vettä.
Lattiakaivon puhdistuskikka: 0,5-1 dl ruokasoodaa + 1-2 dl väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada kaivoon 10 l kiehuvaa vettä. Kikkaa voi kokeilla myös pyykinpesukoneen lokerikkoon...
Kahvinkeittimen puhdistus: ruokalusikallinen soodaa vesisäiliöön ja vesisäiliö täyteen vettä, tiputetaan seos läpi ja pari kertaa pelkällä vedellä tiputus päälle. Ensimmäinen tiputus soodavedellä saattaa olla mustaa kuin kahvi, jolloin voi tarpeen vaatiessa tiputtaa toisenkin kerran soodavedellä keittimen läpi...
Termoskannun puhdistus: ruokalusikallinen valkaisuaineellista pyykinpesujauhetta ja kannu täyteen kiehuvaa vettä. Odota hetki ja huuhdo huolellisesti. Ei tarvitse harjata. Toista tarvittaessa. Kyllä kiiltää kuin uusi.
Pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen putket saa puhtaaksi, kun pesee tyhjän koneellisen käyttäen apteekista saatavaa sitruunahappoa; yksi pussillinen per kone riittää.
Vaihtoehtoisesti: Sekoita 1 dl ruokasoodaan 1 dl vettä ja laita seos pesuainelokerikkoon. Rumpuun laita 0,5 litraa väkiviinaetikkaa. Kuumin ohjelma päälle. Ohjelman jälkeen jynssää hankaussienellä mahdolliset jäämät ja huuhdo vedellä. 
Silitysraudan puhdistus suolalla:
Sirottele suolaa silitystä kestävän paperin päälle, esimerkiksi leivinpaperi on hyvä tähän käyttötarkoitukseen.
Silitä kuumalla raudalla paperia, älä käytä höyryä!
Tehokas niksi on myös kuumentaa yhtä paljon etikkaa ja suolaa astiassa ja hieroa sen jälkeen seoksella raudan kylmää pohjaa.
Silitysraudan puhdistaminen ruokasoodalla:
Hiero lämmintä pohjaa kevyesti kostealla liinalla, johon olet lisännyt ruokasoodaa.
Toista riittävän useaan otteeseen ja pyyhi lopuksi pelkästään liinalla, jotta ruokasooda lähtee kokonaan irti pohjasta.
Pikakiillotuksen kylpyhuoneen pinnoille saat, kun täytät suihkepullon vedellä ja valkoviinietikalla, puolet kumpaakin. Suihkuttele talouspaperille tai mikrokuituliinalle ja käy läpi hammastahnaroiskeiset ja saippualla pilkutetut hanat, peilit, tasot ja käsienpesuallas. Jos sinulla on suihkukaappi (ja aikaa), käy myös sen seinät läpi.
Kiukaan puhdistus:
Jos käytät sähkökiuasta, irrota se ensin verkkovirrasta. Puukiukaan puhdistus kannattaa aloittaa tuhkien perusteellisemmalla poistamisella. Huomaa, että tuhka ja kekäleet pysyvät yllättävän kauan kuumina, joten pidä hetki taukoa löylyjen ja siivouspäivän välillä.
Kiukaan kivet laitetaan vedelle täytettyyn ämpäriin tai ammeeseen. Kivien annetaan liota vedessä, jotta kaikki mahdollinen irtopöly irtoaa niistä. Likoamisen aikana voi puhdistaa kivien alustan, jonne on voinut kertyä kivipölyä ja murusia. Huomaa, että tavallinen imuri voi mennä tukkoon kivipölystä.
Nokitahrat lähtevät yleensä melko helposti pyyhkimällä. Lasiluukku voidaan putsata sanomalehdellä hankaamalla. Sitkeimpiin nokitahroihin voi käyttää puhdistusaineita.
Kiukaan ulkokuoreen saattaa kertyä saostumia. Ne voi poistaa käyttämällä esimerkiksi etikka-vesi-seosta tai ruokasooda-vesi-seosta tai puhdistusainetta. (Lähde: Siivous.info)
Puiset keittiövälineet ja niiden puhdistus
Älä laita puisia välineitä pesukoneeseen. Pese ne mieluusti heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja huuhtele kylmällä, niin puun syyt sulkeutuvat. Pesukoneessa pestäessä ne tikkuuntuvat. Voit käyttää pesuun myös tipan astianpesuainetta tarvittaessa. Älä kuitenkaan jätä puisia välineitä likoamaan.
Saat puiset välineet syväpuhdistettua suolalla ja sitruunalla. Hankaa karkeaa suolaa sitruunan puolikkaalla lastaan, leikkuulaitaan, kaulimeen ja muihin puisiin välineisiin.
Sitruuna poistaa hajut ja desinfioi laudan, karkea suola pureutuu puun syihin puhdistaen syvältä. Huuhtele ensin kuumalla vedellä ja sitten kylmällä.
Anna kuivua ilmavasti pystyasennossa. http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/varo-yleista-pesuvirhetta-tama-pilaa-puiset-keittiovalineet/4991086
Irtokarvat ja hiukset:
Kokeile vaahtomuovia pyykkien joukossa. Laita pesusienen tai vaahtomuovipatjan pala pyykin joukkoon ja pese normaalisti.
Huokoinen vaahtomuovi kerää karvat pesukoneen höykytyksessä ja voit nauttia parhaassa tapauksessa täysin karvattomista vaatteista. Nerokkaan helppoa ja todella edullista!
Voit käyttää vaahtomuovia uudelleen niin pitkään, kunnes se ei enää jaksa kerätä karvoja.
http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/irtokarvoista-eroon-nappara-niksi-joka-jokaisen-lemmikinomistajan-tulee-tietaa/5253002
Eroon banaanikärpäsistä:
Kaada pieneen lasiin omenaviinietikkaa (itse asiassa laaja kippo ja perusetikka ja tippa fairya ajaa saman) ja peitä lasi muovikelmulla. Puhko kelmuun pieniä reikiä. Kärpäset menevät lasin sisään, mutta eivät pääse sieltä enää pois.
Muita etikkaniksejä: 10-etikkaniksia-helpottavat-arkea/4737520
Pirkkaniksi rasvatahroille: Vaatteen rasvatahran päälle levitetään ensin astianpesuainetta ja sen päälle vielä leivinjauhetta. Hierotaan aineita yhteen ja vaate laitetaan tavallisesti pyykinpesukoneeseen.
Pyykin ja pyykkikoneen raikastus: Etikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen sijaan. Kun laittaa jokaiseen koneelliseen pesuaineen lisäksi noin puoli desiä etikkaa, raikastuvat sekä vaatteet että pesukone. Etikka myös tekee pyykistä pehmeämpää.
Hienhaju pois vaatteista:  Laske ämpäriin tai lavuaariin noin kymmenen litraa haaleaa vettä ja kaada sekaan kaksi desiä väkiviinaetikkaa. Laita hieltä haiseva vaate etikkaveteen likoamaan noin puoleksi tunniksi. Pese sen jälkeen vaate tavalliseen tapaan.
Jos vaate on hankalasti pestävä, esimerkiksi puvun takki tai erityisen arka mekko, voit kokeilla tätä vanhan kansan kikkaa: Laita vaate roikkumaan henkariin. Tuo vaatteen alapuolelle laakea vati, jossa on höyryävää vettä ja sen seassa pari desiä etikkaa. Kun höyry nousee ylöspäin vaatteeseen, etikka vaikuttaa samalla. PS. Etikkaa ei kannata laimentaa kuumaan veteen, ellei tarkoitus ole juuri höyrystää sitä. Muuten etikka vain menettä kuumassa vedessä tehoaan ja voi ilmaan höyrystyessään ärsyttää hengitystä.
Marttojen yleispuhdistusaine (etikasta) kannattaa sekoittaa vaikka suihkepulloon niin, että sekoituksesta yksi kymmenesosa on etikkaa, yhdeksän kymmenesosaa vettä.
Tätä yleispuhdistusainetta voi suihkuttaa liinaan, (joka muuten käy moneen muuhunkin puhdistukseen) jolla sitten pyyhkii kenkiä suolaraitojen kohdalta.
Kalkin poisto suihkusta, kaakeleista, vessanpöntöstä, kahvinkeittimestä ja hanoista:
Suihkun suutinpäähän kalkkia kertyy vedentuloreikien luo. Sen saa puhdistettua liottamalla suutinpäätä puolisen tuntia astiassa, jossa on kolme neljäsosaa vettä ja yksi neljäsosaa etikkaa.
Kylpyhuoneen ja keittiön teräksisiin hanoihin kertyy kalkkia, johon sitten jää kiinni muuta likaa. Jotta näin ei kävisi, suihkuta hanoja samalla etikalla ja vedestä tehdyllä yleispuhdistusaineella: siis 1/10 etikkaa, 9/10 vettä.Samalla yleispuhdistusaineella voit puhdistaa kaakeleita. Jos tuntuu, että lika on tiukassa, lisää puhdistusaineessa etikan osuutta niin, että liuoksesta on etikkaa neljännes, vettä kolme neljännestä. Vessanpöntön kalkinpoistoon voi niin ikään käyttää vahvempaa etikka–vesi-seosta. Jos kalkki on oikein tiukassa, puhdistusaineessa etikkaa voi olla vaikka puolet ja vettä puolet.
Kalkkia kertyy myös kahvinkeittimeen. Siksi keittimen läpi kannattaa kierrättää välillä vedellä laimennettua etikkaa. Laita kahvinkeittimen vesisäiliöön silloin vajaa desi etikkaa ja puolisen litraa vettä päälle, sitten kahvinkeitin pulputtamaan. Etikkapuhdistuksen jälkeen kierrätä kahvinkeittimen läpi pannullinen pelkkää vettä niin,että seuraavan kahvipannulliseen ei tule etikkaista sivumakua.
Hedelmätahrat ja kellastumat ovat kankaassa usein sen verran tiukassa, että ne irtoavat parhaiten käyttämällä sekä hapanta etikkaa että emäksistä ruokasoodaa.
Kostuta siis ensin tahra etikalla, ripottele sitten ruokasoodaa päälle. Anna vaikuttaa hetki. Sen jälkeen tahraa voi hangata kevyesti. Lopuksi laita vaate normaalipesuun.
Kellastunutta vaatetta voi koettaa puhdistaa myös niin, että laittaa vaatteen likoamaan veteen, jonka joukossa on etikkaa ja soodaa. Määrät eivät ole tarkkoja, pariin litraan vettä voi laittaa esimerkiksi desin etikkaa ja desin ruokasoodaa.

Tee hiuksillesi syväkosteuttava hoitonaamio edullisesti. Sekoita kulhossa kananmunankeltuainen, avokadon liha ja tilkka valuvaa hunajaa. Levitä seos kosteisiin, puhtaisiin hiuksiin, anna vaikuttaa puolisen tuntia ja huuhtele huolellisesti.


Sitruunasiivouksesta niksejä:

  1. Puhdista kylpyhuoneen laatat: Halkaise sitruuna puoliksi ja hiero sen mehua tummuneeseen laattaan muutaman minuutin ajan. Huuhtele sen jälkeen lattia huolellisesti vedellä.
  2. Putsaa ikkunoista sormenjäljet: Pyyhi rasvaiset sormenjäljet ikkunasta ensin kostealla siivousliinalla. Hiero sen jälkeen ikkunaan sitruunaa. Anna vaikuttaa pari minuuttia, ja pese sen jälkeen ikkuna normaalisti.
  3. Kirkasta lasiovet: Samea lasiovi kirkastuu sitruunalla. Leikkaa sitruuna puoliksi ja hiero mehua tummuneisiin kohtiin. Huuhtele vedellä.
  4. Kiillota astiat: Jos muoviastiassa on hajuja tai täpliä, liota sitä vedessä, johon on lisätty sitruunamehua ja ruokasoodaa. Puolikkaalla sitruunalla ja suolalla kiillotat pronssi- ja kupariastiat.
  5. Putsaa tahrat leikkuulaudasta: Jos haluat putsata tahrat leikkuulaudasta, puolita sitruuna ja hankaa se leikkuulaudalle. Anna vaikuttaa yön yli.
  6. Raikasta mikro: Jos mikrosi haisee pahalta, raikasta se sitruunalla. Aseta kupilliseen vettä muutama teelusikallinen sitruunamehua, laita kuppi mikroon ja kuumenna seos kiehuvaksi. Odota noin kymmenen minuuttia. Avaa sitten mikro ja puhdista se kuivalla paperilla tai liinalla.
  7. Hajut pois jääkaapista. Laita puolikas sitruuna jääkaappiin. Kun vaihdat sen uuteen viikon välein, jääkaappiin ei pääse syntymään epämiellyttäviä hajuja.
  8. Desinfioi roskakori: Lämmitä litra vettä kuumaksi. Sekoita veteen puoli kuppia sitruunamehua, ja kaada se roskakoriin.
**********************************************************************************

Perunoista


Varhaisperunalajeja:
  • Timo
  • Ostara
  • Amazone
-> Sopii keitettäväksi.  Vinkki: Kun olet keittänyt uudet perunat esimerkiksi ripauksessa merisuolaa, ja kaatanut veden pois, laita kattilan ja kannen väliin valkoinen talouspaperin pala. Se kerää ylimääräisen höyryn näppärästi pois eikä potuista tule vetisiä.

Kiinteät perunalajit:
  • Siikli
  • Bintje
-> Sopii salaatteihin, laatikoihin ja keittoihin.

Yleisperunalajeja:
  • Matilda
  • Sabina
  • Hertha
-> Kaikkiin ruokiin.

Jauhoiset perunalajit:
  • Pito
  • Puikula
  • Rosamunda
-> Sopii soseeksi, uuniperunaksi ja leivontaan.

Yleensä perunapussin kyljessä lukee sopivat käyttötarkoitukset -  siis jos ostaa pussiperunaa.
(Lähde: Peikon omat 7 luokan köksämuistiinpanot vuodelta yks ja kaks)
**********************************************************************

Liivatelehden käyttö


  1. Laita liivatelehdet pehmenemään runsaaseen kylmään veteen 5-10 minuutiksi.
  2. Kiehauta pieni määrä hyydytettävää nestettä ja liuota tähän kuumaan nesteeseen pehmenneet liivatelehdet. Yhdistä tämä seos muihin aineisiin.
  3. Hyydytä kylmässä.
  4. Käyttösuhde: 1 lehti/1 dl hyydytettävää seosta.
(Lähde: Peikon omat 7 luokan köksämuistiinpanot vuodelta yks ja kaks)
*****************************************************************

Mausteknoppia

Kaneli
Kanelitanko, jota saadaan kanelipuun kuoresta, on maailman vanhimpia ja tunnetuimpia mausteita. Se sopii hyvin kuumien juomien ja marinadien maustamiseen, kiisseleihin ja aasialaisiin ruokiin.
Kassiakaneli on yleisin Suomessa myytävä kaneli. Toinen, hieman kalliimpi lajike on Ceyloninkaneli, joka on myös useasti kanelia syövien terveystietoisten valinta pienemmän kumariinipitoisuuden vuoksi. Väitetään, että kaneli alentaa tyypin 2 diabeetikoiden verensokeria sekä pienentää rasva- ja kolesterolipitoisuuksia. Kaneli näyttäisi pienentävän sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöitä.
Kardemumma
Kardemumma on monipuolinen mauste; suomalaisille niin tuttua pullataikinan vakiomaustetta käytetään intialaisessa keittiössä paljon. Jouluna kardemummalla voidaan maustaa teeglögi tai esimerkiksi lanttusosekeitto. Kardemummaa voi kokeilla myös joulukinkun kuorrutukseen. Itse olen tykästynyt kardemummakahviin (purujen päälle maun mukaan hyppysellisestä teelusikalliseen kardemummaa) ja liekö totta tai ei, mutta olen kuullut kardemumman hoitavan ikeniä.
Kurkuma
Keltainen ja voimakkaasti värjäävä kurkuma on mauste, jolla uskotaan olevan paljon positiivisia vaikutuksia terveyteen. Kurkuma antaa värin currymausteseoksiin ja sitä käytetään paljon aasialaisissa ruoissa. Kaupoista voi nykyään löytää tuoretta kurkumanjuurta, jolla voi esimerkiksi värjätä munatotin keltaiseksi.
Pomeranssi
Inkivääri
Tutkimukset väittävät inkiväärin, joka on luontoäidin tehokkaimpia lääkekasveja sisältämänsä gingerolin takia, vähentävän tulehdusta ja infektioiden määrää.
Kuivattua ja jauhettua inkiväärin juurta käytetään mm. piparkakkujen, maustekakkujen ja omenaleivonnaisten mausteena. Se sopii myös possunlihalle ja aasialaisiin ruokiin.
Oiva lenssulääke: Prk hunajaa ja pussillinen inkivääriä. Sekoita hyvin. Nauti teelusikallinen "raakana" parin tunnin välein vähintään kolmen päivän ajan ja johan pöpöt saa kyytiä! On muuten ihan törkeen pahaa, mutta tehokasta. Säilyy jääkaapissa niin kauan kuin hunajapurkissakin päiväystä riittää...
Tähtianis
Tähtianiksen kauniissa kuivatuissa hedelmissä on anista voimakkaampi ja lakritsaisempi maku, eikä sitä tarvita montaa kappaletta ruoan maustamiseen. Se on kiinalaisissa ruoissa paljon käytetty mauste, joka sopii vaalealle lihalle, hilloihin ja kuumiin juomiin.
Pomeranssi
Pomeranssi on sitruspuu, josta käytetään pomeranssihedelmän kuivattu ja jauhettu kuori. Sen maku on voimakkas ja appelsiininkuorimainen. Se sopii mm. leivän mausteeksi, piparkakkuihin, maustekakkuihin, juomiin ja hedelmäjälkiruokiin.
Neilikka
Voimakkaan makuinen neilikka on trooppisen puun kuivattu kukannuppu. Kokonaiset neilikat ovat perinteisen joulukinkun koriste ja niitä käytetään myös kuumien juomien, kuten vaalean omenaglögin sekä liemien ja silli- ja silakka- ja etikkasäilykkeiden maustamiseen. Jauhetta neilikka maustaa piparkakut, maustekakut ja limput.
Fenkoli
Fenkoli on monelle tuttu maku joulupataleivässä. Se muistuttaa vahvasti lakritsia. Maustefenkolin siemenet sopivat myös kalakeittoon ja kasvisruokiin sekä kurkkusäilykkeiden mausteeksi. Sopii myös pikkuleipiin ja kurpitsalaatikkoon.

Lähde: Keski-Uusimaa viikko, viikonvaihde 22.-23.12.2018
**********************************************************************************
Sitrusknoppia

Veriappelsiini on pomeranssin ja appelsiinin makea risteytys, kotoisin Sisiliasta, Etnan rinteiltä. Suomen yleisimmin löydät Tarocco-lajiketta myynnistä. Hedelmälihan väri voi vaihdella riippuen lajikkeesta ja kasvupaikasta.
Limetti on sitruunan serkku, mutta kirpeämpi. Suomessa useimmiten törmää Tahiti-lajikkeeseen, joka tulee Brasiliasta. Limetit on parhaimmillaan puolikypsinä (kellertävä menettänyt kirpeyttään). Säilyy jääkaapissa muovipussin sisällä jopa 4 viikkoa...
Appelsiini on parhaimmillaan kun se on kiinteä ja painava. Navel-lajikkeena suosittu, tulee Espanjasta. Säilytä viileässä.
Mandariinia käytetään yleisnimeä pikkusitruksille kuten klementiini ja satsuma. Helmikuussa myydään Orri-mandariinia, joka on israelilainen kahden lajikkeen risteytys.
Verigreippi on pomelon ja appelsiinin risteytys. Makeat verigreipit ovat väriltään vaaleita ja happamat tummia. Ruby Star-lajike on makea ja lihansa syvänpunaista.

Lähde: K-ruoka
**********************************************************************************
Gluteiini

Gluteiini on vehnän, ohran ja rukiin sisältämä proteiini, jonka avulla esimerkiksi leivonnaisiin syntyy sitko.
Keliaakikko ei voi syödä gluteiinia, koska se aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen ja suolinukan vaurion, mikä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä.
Erittäin vähägluteiininen tuote saa sisältää gluteiinia enintään 100mg/kg. Tälläiset tuotteet sopivat useimmille keliaakikoille.
Gluteeniton tuote saa sisältää gluteenia enintään 20mg/kg. Gluteiinittomat tuotteet sopivat myös herkimmille keliaakikoille. Gluteiiniton tuote -termiä voisi verrata aiempaan "luontaisesti gluteiiniton" -termiin, mutta nykyään tuotteissa saa olla myös gluteiinitonta vehnätärkkelystä ja gluteiinitonta kauraa.
Kaura on gluteiiniton vilja, mutta kaikki kaurasta valmistetut elintarvikkeet eivät välttämättä ole gluteiinittomia. Kauran joukkoon voi nimittäin eksyä muita viljoja viljely- ja valmistusprosessien aikana.
Gluteiiniton kaura tarkoittaa sellaista kauraa, joka viljellään, varastoidaan ja käsitellään siten, ettei joukkoon pääse gluteiinipitoista viljaa. Gluteiinittomuus varmistetaan testeillä.
Gluteiinittomat viljat: riisi, maissi, tattari, hirssi, gluteiiniton kaura, teff, amarantti.
Muita gluteiinittomia ovat peruna, kvinoa, sokerijuurikas, soijatuotteet ja tofu.
*********************************************************************************
Yrtit ja yhteensopivuus

Salvia - munakoiso, herneet, ananas ja greippi, punainen kala
Tilli - sienet, appelsiini, pekoni, borssikeitto
Korianteri - aprikoosi ja kirsikat - yhdistä parmankinkun ja melonin kanssa
Rakuuna - fenkoli, tomaatti, sienet, fetajuustomunakas
Persilja - mustaherukka, kala ja merenelävät, voimakkaan juuston marinointiin chilin kera
Basilika - mansikka, mustikka, vadelma, maapähkinävoi, vesimeloni, suklaatryffelit
Lipstikka - juuriselleri, kaneli, omena, uudet perunat
Sitruunamelissa - vadelma, ankanrinta, saksanpähkinä, kovien juustojen ja karpalohillon kera
Timjami - banaani, mango, rasvaiset lihat ja leikkeleet, hunajapaahdettu feta..

Ylimääräiset yrtit voi kuivata tai pakastaa: kuivata yrtit ripustamalla ne ilmavina nippuina lämpimään paikkaan tai kuivata ne kiertoilmauunissa tai kuivurissa. Säilytä tiiviissä purkissa huoneenlämmössä. Pakasta kovavartiset yrtit (rosmariini, timjami, salvia, kynteli, minttu, korianteri) hienonnettuna. Voi myös pakastaa kerta-annoksina; jaa hiennonnetut yrtit esimerkiksi jääpalamuotin lokeroihin ja täytä lokerikot öljyllä, voisulalla, kasvisliemellä tai punaviinillä. Pehmeävartiset yrtit kannattaa ennen pakastamista valmistaa yrttiöljyksi tai pestoksi, jolloin maut säilyvät parhaiten.

Basilika (kylmänarka) ja sitruunamelissa säilyvät ruukuissaan huoneenlämmössä.  Voi myös kokeilla istuttaa kaupan ruukkuyrtit isompiin ruukkuihin. Sijoita valoisaan paikkaan ja muista kastella!
Tilli, rosmariini, timjami ja salvia säilyvät parhaiten kun varret katkaisee läheltä multaa ja kääräisee kostean pyyhkeen sisään. Säilytä jääkaapin vihanneslokerossa.
Persilja, ruohosipuli, korianteri ja minttu viihtyvät suojamuovissaan jääkaapin ovessa pystyasennossa.

Lähde: K-ruoka

**********************************************************************************
Keräkaalista

Kaali on monikäyttöinen terveyspommi, joka sopii myös herkkävatsaisille. Varhaiskaali sopii salaatteihin ja grilliin paahdettavaksi. Syksyn sadosta saa kääryleet. Ja talvikaali sopii keittoon, pataan tai piirakkaan.
Kaalista saa K-vitamiinia, joka on hyväksi aivojen toiminnalle ja keskittymiskyvylle. Sulforafaani mahdollisesti alentaa syöpäriskiä. Kaali on myös oiva kalsiumin lähde ja siitä saa myös kuitua. Kaalista saa myös rautaa ja C-vitamiinia, seleeniä, beetakaroteenia ja folaattia.

Lähde: Avainapteekki-lehti

**********************************************************************************
"Kuningasfaarao"
Kuningasfaarao on tehty lasista ja tinasta, käyttäen apuna kipsimuotteja. Muotit tehdään kipsistä sekä tinalle että lasille: Sula tina, josta saadaan "muodot" työlle, kaadetaan kipsimuottiin. Samoin sula lasi kaadetaan muottiin ja lopuksi tina ja lasi kootaan työksi ja liiman avulla kiinnitetään kehystettyyn lasiin. Lasin taakse, nurjalle puolelle, on laitettu kanaverkkoa, luomaan taustaa.
Työ tehty todennäköisesti 1997.


Kuningasfaarao



"Tyttö, joka syö omenaa"
Öljyvärimaalaus, joka on jäänyt kesken. Alkuperäisen maalauksen tekijää en muista ja alkuperäisen työn nimestäkään ei ole täyttä varmuutta.
Harkinnassa ollut, jos alkuperäinen teos jostakin tupsahtaisi taidekirjan sivulta esiin, ehkä tulisi tehtyä maalaus loppuun....
Työ saattaa olla ehkä vuodelta 1994. Varmuutta ei ole.
 
Tyttö, joka syö omenaa.


********************************************************************************

Ensimmäiset koruaskartelut:



....
********************************************************************************
Just wasting my time...


*******************************************************************************

*******************************************************************************
Ystävänpäivä 2014 tulossa... siis kortteillaan ;)

Kansainvälisestä Valentinuksen päivästä poiketen suomalainen ystävänpäivä on yleisemmin ystävien muistamisen, ei vain rakastavaisten juhlapäivä.
Ystävänpäivää on Suomessa vietetty 1980-luvulta lähtien. Suomen kalenteriin ystävänpäivä on merkitty vuonna 1987. Se on muodostunut toiseksi suosituimmaksi korttipäiväksi joulun jälkeen. Päivän tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän. Suomessa sen huomasi ensimmäisenä Tampereen Sydänyhdistys, joka keksi 1980-luvun alussa yhdistää ”punaisten sydänten juhlan” markkinointikampanjaansa. Seuraavaksi aiheesta kiinnostui Suomen Punainen Risti, joka painatti ensimmäiset ystävänpäiväkortit.
Lähde: Wikipedia





********************************************************************************

*****************************************************************
Korituolin uudistus
Naapurini löysi korituolit ja maalautti ne uudelleen valkoisiksi ja mun hommaksi jäi päällisen petraus. Keltainen alkuperäinen oli aika kauhean näköinen ja siihen päätettiin vanhasta puuvillaisesta päiväpeitosta tehdä uusi sukkamainen päällinen, jonka voi tarvittaessa irrottaa pesua varten. Kätevää eläintaloudessa!
Korituolin päälliset ennen ja jälkeen.
Kierrätetty uusi korituoli.
Tältä siis näyttää uudistunut korituoli. Naapuri on tyytyväinen vaikken osaakaan kunnolla ommella, mutta jopa omasta mielestä kohtuullinen siisti lopputulos!
********************************************************************
Sekatyö "Voimaeläin". 2017.

Akryylimaalaus 2017-2018.

Projekti voimakirja sekatekniikalla: Kirjasta irrotettu sivut ja kannet päällystetty tapetilla. Sisään tehty haitarisivut, jotka täytetään voimauttavilla asioilla, kuvilla, teksteillä. 2018.

Akryylimaalaus "Windmill Tulips". 2018.

Akryyliabstrakti "funkydunky". 2018.

********************************************************************
Päivitetään,...

1 kommentti:

  1. Kiitos näistä vinkeistä. Etenkin puisten keittiövälineiden puhdistus oli itselle nyt ajankohtainen vinkki. Sain lahjaksi puisen voiveitsen ja muutaman muun keittiötarvikkeen, mitkä on puusta tehtyjä. Meinasin jo pesukoneeseen ne laittaa mutta onneksi tulin toisiin ajatuksiin. Sitruunaa täytyy varmaan myöhemmin käyttää mikäli hajuja alkaa ilmetä. https://www.ewood.fi/keittiotarvikkeet

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.