Punajuurileipä (yksi leipä)
7 dl sämpyläjauhoja
0,5 rkl suolaa
1,2 dl lämmintä vettä
0,5 rkl sokeria tai siirappia
2 tl kuivahiivaa
1–2 raakaa pientä punajuurta kuorittuna
0,9 dl lämminä vettä
1,5 rkl sulatettua voita tai öljyä
öljyä vuoan voitelemiseen ja leivän päälle pirskotteluun
0,5 rkl suolaa
1,2 dl lämmintä vettä
0,5 rkl sokeria tai siirappia
2 tl kuivahiivaa
1–2 raakaa pientä punajuurta kuorittuna
0,9 dl lämminä vettä
1,5 rkl sulatettua voita tai öljyä
öljyä vuoan voitelemiseen ja leivän päälle pirskotteluun
1. Ota jauhoista talteen reilu pari desilitraa ja sekoita loput jauhoista suuressa kulhossa suolan kanssa.
2. Yhdistä sokeri tai siirappi 1,2 desilitraan vettä. Lisää sekaan hiiva ja anna levätä kymmenen minuuttia.
3.
Pistä punajuuret sekä 0,9 desilitraa vettä kulhoon ja sekoita
tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Voit myös raastaa punajuuret –
tällöin et tarvitse vettä.
4. Yhdistä hiivaseos, punajuurisose/-raaste sekä sulatettu voi jauhoihin ja sekoita suurpiirteisen tasaiseksi taikinaksi.
5.
Sirottele sivuun ottamasi jauhot työtasolle ja kaada taikina
jauhotetulle pinnalle. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes
se on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää jauhoja tarvittaessa – taikina on
tahmaista – mutta yritä olla lisäämättä reilua desilitraa enempää.
6.
Muotoile taikina pyöreäksi, nosta kevyesti voideltuun kulhoon ja peitä.
Aseta kulho taikinoineen kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan.
Anna kohota kaksinkertaisesti – noin 1,5–2 tuntia.
7.
Taikinan kohottua kumoa se jälleen jauhotetulle työtasolle ja painele
ilmakuplat varoivaisesti pois. Muotoile taikinasta pitkulainen leipä ja
siirrä voideltuun leipävuokaan. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi
lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Tähän kuluu noin 1–1,5 tuntia.
8.
Lämmitä uuni 175 asteeseen noin 15 minuuttia ennen kuin leipä on täysin
kohonnut. Voitele kohonnut leipä sulatetulla voilla tai öljyllä ja
paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Voit myös pistää uunin
pohjalle astian täynnä vettä, jolloin leivän pinnasta tulee rapea.
9.
Nosta leipä uunista ja kumoa vuoasta. Jos haluat kauniin kiiltävän
pinnan, sivele vielä uunituoreen leivän päälle sulatettua voita tai
öljyä. Nosta leipä ritilälle jäähtymään kunnolla ennen leikkaamista.
Leipä säilyy huoneenlämmössä pari päivää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.