keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Punajuurileipä

Punajuurileipä (yksi leipä)

7 dl sämpyläjauhoja
0,5 rkl suolaa
1,2 dl lämmintä vettä
0,5 rkl sokeria tai siirappia
2 tl kuivahiivaa
1–2 raakaa pientä punajuurta kuorittuna
0,9 dl lämminä vettä
1,5 rkl sulatettua voita tai öljyä
öljyä vuoan voitelemiseen ja leivän päälle pirskotteluun

 
1. Ota jauhoista talteen reilu pari desilitraa ja sekoita loput jauhoista suuressa kulhossa suolan kanssa.
2. Yhdistä sokeri tai siirappi 1,2 desilitraan vettä. Lisää sekaan hiiva ja anna levätä kymmenen minuuttia.
3. Pistä punajuuret sekä 0,9 desilitraa vettä kulhoon ja sekoita tasaiseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Voit myös raastaa punajuuret – tällöin et tarvitse vettä.
4. Yhdistä hiivaseos, punajuurisose/-raaste sekä sulatettu voi jauhoihin ja sekoita suurpiirteisen tasaiseksi taikinaksi.
5. Sirottele sivuun ottamasi jauhot työtasolle ja kaada taikina jauhotetulle pinnalle. Vaivaa taikinaa noin kymmenen minuuttia, kunnes se on pehmeää ja kimmoisaa. Lisää jauhoja tarvittaessa – taikina on tahmaista – mutta yritä olla lisäämättä reilua desilitraa enempää.
6. Muotoile taikina pyöreäksi, nosta kevyesti voideltuun kulhoon ja peitä. Aseta kulho taikinoineen kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna kohota kaksinkertaisesti – noin 1,5–2 tuntia.
7. Taikinan kohottua kumoa se jälleen jauhotetulle työtasolle ja painele ilmakuplat varoivaisesti pois. Muotoile taikinasta pitkulainen leipä ja siirrä voideltuun leipävuokaan. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Tähän kuluu noin 1–1,5 tuntia.
8. Lämmitä uuni 175 asteeseen noin 15 minuuttia ennen kuin leipä on täysin kohonnut. Voitele kohonnut leipä sulatetulla voilla tai öljyllä ja paista uunin keskitasolla 30 minuuttia. Voit myös pistää uunin pohjalle astian täynnä vettä, jolloin leivän pinnasta tulee rapea.
9. Nosta leipä uunista ja kumoa vuoasta. Jos haluat kauniin kiiltävän pinnan, sivele vielä uunituoreen leivän päälle sulatettua voita tai öljyä. Nosta leipä ritilälle jäähtymään kunnolla ennen leikkaamista. Leipä säilyy huoneenlämmössä pari päivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.