tiistai 12. syyskuuta 2017

Pataleipä (tai juurespataleipä)

Pataleipä

3–4 dl vettä
10 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
2 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja

Voit tehdä taikinan suoraan pataan tai vaihtoehtoisesti taikinakulhoon.
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, öljy ja jauhot. Älä vaivaa taikinaa. Laita kansi päälle tai kelmuta taikinakulho ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Pidempi kohotusaika antaa parhaiten makua leivälle.
Kumoa taikina leivinpaperille, jossa on jauhoja. Pyöritä taikinasta käsin leipä. Peitä se leivinliinalla ja anna kohota puoli tuntia. Laita yhtä aikaa kannellinen uunipata kylmään uuniin ja laita uuni päälle 225 asteeseen.
Ota puolen tunnin päästä pata uunista, nosta leipä leivinpaperin avulla tulikuumaan pataan. Leivinpaperi saa jäädä pataan. Vedä pinnalle koristeviiltoja terävällä veitsellä ja ripottele leivän päälle vähän jauhoja tai siemeniä koristeeksi. Pane kansi päälle ja nosta pata leipineen uuniin kypsymään 30 minuutiksi. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
Ota pata uunista ja nosta leipä pois leivinpaperin avulla. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta leipään tulee oikein rapea kuori.
Vinkki! Voit tehdä juuresleivän korvaamalla esimerkiksi kolme desilitraa vedestä juuressoseella. Osan jauhoista voi puolestaan korvata erilaisilla siemenillä.

Lähde: https://www.mtv.fi/teemasivut/leivontanurkka/ajankohtaista/artikkeli/alyttoman-helppo-ja-nopea-tapa-valmistaa-leipaa-joko-olet-kokeillut/6571094#gs.xAKC20Y

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.