sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Kaalilaatikko

Kaalilaatikko

Tarvitaan noin 1-1,5kg:n kaalikerä, 400g jauhelihaa, riisiä, juoksevaa margariinia, siirappia, suolaa, mausteita ja sipuli sekä valkosipulia.
Tässä varhaiskaalista tehtyä kaalilaatikkoa, nam nam.
Ensinnä kaalikerästä kuoritaan päällimmäiset lehdet pois. Ne voi käyttää ulkoisesti esimerkiksi turvotuksen ja kivun hoitoon joko kylmänä tai lämpimänä "kääreenä". Lehden pinta rikotaan ja lehti kääritään esimerkiksi kipeän ranteen ympäri yöksi, sidotaan mahdollisesti villatuotteella, esimerkiksi kaulaliina. Lämmin lehti kääritään kankaaseen ja se silitetään varovasti molemmin puolin ennen käyttöä.
Takaisin kaaliin, joka siis nyt pilkotaan pieneksi ja laitetaan kattilaan. Mukaan suola ja vesi. Kannen alla hissun kissun keittämistä pitkään, eli kärsivällisyyttä. Kun kaali on valmistunut, pilko sipulit ja paista jauhelihan kanssa. Mausta jauheliha.
Vuokaan laitetaan kerroksittain aineet: ensin kerros kaalia suolavedessä. Sirotellaan riisiä ohut kerros - ei saa laittaa liikaa, muuten kaalin keitinvesi ei riitä ja riisi jää kovaksi. Sitten jauhelihasipuliseos. Ja alusta; kaalia keitinliemessä, riisiä jne.. Kunnes on viimeiseksi jää kerros kaalia liemineen. Varovasti riisiä vielä pinnalle. Katso, että keitinliemi riittää. Pinnalle pari kierrosta juoksevaa margariinia ja siirappia.
Vuoka uuniin 175 asteeseen tunniksi. Vuuan alle kannattaa laittaa vaikka pelti, jotta siivousurakka pienenisi hieman. Kaalilaatikko on herkkä kiehahtamaan uunissa yli ja vaikka olisi kansi, liemi tuppaa karkaamaan kannen välistä pitkin uunia. Mutta tajuttoman hyvää herkkua kaalilaatikko on :)

Kannattaa kokeilla eri variaatioita kaalilaatikon kanssa. Esimerkiksi kasviksia voi lisätä joukkoon, riisi voi olla mitä riisiä vain, tummaa, vaaleaa, puuroriisiä.. Ja lihaksi sopii myös riistan jauheliha, hirvi tmv.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.