perjantai 31. toukokuuta 2013

Vispipuuroilua: Päärynävispipuuroa ym

Tässä tulossa perinteistä puolukasta valmistettua kuohkeaa vispipuuroa - syksyn ja talven ehdoton hittinami :)
Vispipuuroa vatkatessa.. Vielä vähän lisää vatkausta!
Mutta mistä tietää vatkanneensa tarpeeksi, onko puuro valmista? No siitä, että väri vaalenee reilusti ja puuro on niin kuohkeaa, että jää muodot ;)
Valmiissa, kuohkeassa, vispipuurossa on muodot näkyvissä, kun nostaa vatkaimen koukut ylös puurosta.

Vaihtelua perinteiseen vispipuuroon :)

Päärynäpuuro

2 l vettä
n. 6 päärynää
3 dl mannasuurimoita
2-4 dl sokeria

Kiehuvaan veteen lisätään mannasuurimot ja sokeri. Keitetään puuroksi ja annetaan jäähtyä. Ennen perusteellisen pitkää vispaamista joukkoon lisätään päärynät soseena. Puuron voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla ;)
Varoitus: tämä herkku ei säily! (Jos haluaa säilyvän puuron, pitäisi keittää päärynäsose puurossa mukana tai oikeammin ensin päärynät sokerivedessä kypsäksi ja sitten lisätä mannasuurimot jne... Ei muuten maistu liki mainkaan yhtä hyvältä ja raikkaalta kuin valmiiseen puuroon lisätty päärynäsose)

Vatkattu marjapuuro 6:lle

1 1/2 l vettä
4 1/2 dl puolukoita
2 1/4 dl mannasuurimoita
1 1/2-3 dl sokeria

Puolukoita keitetään vedessä kunnes ovat pehmenneet. Puolukat poistetaan vedestä ja lisätään joukkoon suurimot ja sokeri koko aika hämmentäen. Keitetään puuroksi. Puuro jäähdytetään hyvin (itse olen vienyt parvekkeelle näin syksyllä ja talvella jäähtymään). Hyvin jäähtynyt puuro vatkataan kuohkeaksi ja tarjoillaan esim kylmän maidon kera.

Puolukat voi myös korvata:
  • raparperilla (mukaan 1/4 tl kanelia halutessaan mausteeksi), 5 dl
  • omenalohkoilla (1/4 tl kanelia halutessa mausteeksi), 6 dl
  • kuivatut ja liuotetut aprikoosit, 200g
  • kuivatut luumut, 200g
  • kuivatut taatelit, 200g
  • päärynälohkot ja periaatteessa luovuus valloilleen, kokeilemaan uusia makuja!
Vinkki:
Kokeilin tuossa tähteistä tehdä vatkatun marjapuuron. Pöydälläni oli kaksi isohkoa kypsää Conference-päärynää ja Royal Gala-omenoita, joten kuorin  nuo kaksi päärynää ja pilkoin pieneksi. Lisäsin vielä joukkoon yhden kuoritun ja pieneksi pilkotun omenan. Pistin nuo hedelmät kattilaat ja litran vettä perään. Keittelin niitä noin 3 varttia (tulivat pehmeiksi). Sitten lisäsin joukkoon keskenään sekoitetut mannasuurimot (1,25 dl), sokerin (1,5 dl) ja mausteet (loraus vaniljaa, teelusikan kärjellä varovainen hömpsäys kardemummaa ja kanelia).
Keitin puuroksi ja vatkasin jäähtyneenä. Lopputulos oli kermaisen raikas ja makeahko. Sokeria riittäisi vähempikin omaan makuuni. Ei kaivannut maitoa tai muuta mukaan tarjoiluun. Sellaisenaan, jääkaappikylmänä, aivan ihana - vaikka aamupuuroksi!
Vatkattua päärynäomenamannapuuroa ja Conference-päärynöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.